Søketips

Velg gode søkeord

Det er lurt å tenke over hvilke søkeord du skal bruke, og hvordan du skal sette søkeordene sammen. Det er sjelden du finner akkurat det du er ute etter hvis du bruker kun ett ord.

Hvis du er ute etter pizzaoppskrifter, holder det ikke å søke etter kun ”pizza”. Da vil du helt sikkert få mange restauranter som har pizza på menyen. Dette unngår du ved å søke ”pizza oppskrift”, som sikrer at du får selve oppskriftene, og ikke restaurantene.

Hvis du får for få eller ingen relevante treff, kan du prøve synonymer.

Sjekk stavemåten

Hvis søkemotoren tror du har stavet feil, gir vi deg noen ganger stavetips for å hjelpe deg. Klikk på det foreslåtte ordet, så får du en ny, og forhåpentligvis, mer relevant resultatside.

Avgrense til type treff

Dersom du kun er ute etter nyheter, kan du avgrense til slike typer treff. Har du gjort et søk og det er treff i disse kildene, kan du navigere deg inn til tjenestene via treffene i boksene på resultatsiden. Du kan også søke direkte ved å bruke navigasjonsmenyen øverst, eller velge tjeneste i nedtrekksmenyen i pilen ved søkeknappen.

Kommandosøk

Det er mulig å avgrense søket ved å bruke kommandoer. Hvis du ønsker å bare søke på nettsider fra et land, kan du skrive eks. site:no for kun å søke på nettsider avgrenset til norske domener. Ønsker du kun å søke i svenske nettsider skriver du site:se. Slik kan man avgrense til alle land og fremdeles søke på det språk du ønsker.

Likedeles kan du avgrense til å søke i kun nettadresser ved å skrive søkeord inurl:nettadresse i søkefeltet. Eks. [stortinget inurl:aftenposten.no]. Du avgrenser dermed til nettsider som har urlen aftenposten.no og hvor ordet stortinget forekommer.

Ønsker du kun å søke på et ord i tittelen på en nettside, skriver du søkeord intitle:søkeord. Eks. [stortinget intitle:stortinget]. Dermed søker du på ordet stortinget i nettsider hvor også ordet stortinget eksisterer i tittelen på nettsidene. Kommandoene kan kombineres med hverandre og med flere søkeord.